Омбудсманът Мая Манолова стана третият гост в Шоуто на Слави

...
 Омбудсманът Мая Манолова стана третият гост в Шоуто на Слави
Коментари Харесай

Мая Манолова: Не знам защо е този страх

 Омбудсманът Мая Манолова стана третият посетител в " Шоуто на Слави " от формата с присъединяване на 4 от 5-те най-влиятелни фигури в България. Предишните две вечери в студиото бяха министър председателят Бойко Борисов и основният прокурор Сотир Цацаров. Очаква се през идната седмица да пристигна редът на ръководителя на Народното събрания Цвета Караянчева. Единствен от общо 5-имата поканени, който отхвърли посещение, е президентът Румен Радев.
За горивата

Зададох моите 6 въпроса към властта за цените на горивата. Наслушахме се на отговори, че цените на петрола не се дефинират в България. То е ясно че ОПЕК не е в София. Истинският въпрос, на който държа, че би трябвало да се отговори, е има ли свободен конкурентен пазар? Има ли конкурентна среда? Какъв % от потенциала им се държи от един индивид? Финансовият министър дава лицензите за данъчни хранилища. Той дължи отговор дали има централизация на благосъстоятелност. Възможно ли е някой да си внесе просто една цистерна гориво от Румъния или Гърция? Според специалисти, да си внесеш от Румъния, в случай че нямаш данъчен склад, ще ти излезе златна. Трябва да й платиш акциза и 2 пъти Данък добавена стойност. Когато институциите мълчат, хората задават въпроси посредством митинги. Моето усещане е, че Народното събрание продължава държанието си в интерес на огромните против дребните. Например Законът за търговия с горива, признат през лятото, направи невероятно да съществуваш, в случай че си притежател на дребна бензиностанция. Малките и междинни бензиностанции ще затворят.

За Българска социалистическа партия

Сега съм по-полезна. Приемам, че като омбудсман съм по-добра, в сравнение с като политик от Българска социалистическа партия. В партията не съм със замразено участие. За да стана омбудсман, трябваше да напусна. Просто не съм член. Такъв е законът. Бъдещето ще покаже кой какво ще прави. В момента ми се коства неуместно да съм член на която и да е партия.

За бъдещите проекти

Има един подобен интервал в историята на партията, в която бях - незаконна активност, която е провокирана от изискванията в съответния интервал. Ако реша да върша нещо, ще го разглася обществено, няма да го върша незаконно. Просто не знам за какво е този боязън и терзание - ще върша ли аз нещо.

За отхвърли да се кандидатира за президент

Какво може да направи президентът за жителите? Аз мисля, че омбудсманът може да направи доста повече за тях.

За Изборния кодекс

Докога ЦИК и държавното управление ще нарушават закона? Те ме помолиха да отвръщам, внесоха сигнал и аз написах до държавното управление и Народното събрание - за какво не сте планували пари за електронно и машинно гласоподаване. ЦИК се трансформира в рецидивист във връзка с нарушаването на Изборния кодекс. Сега Министерски съвет също го нарушава. Отговорът беше, че в същия този ден следобяд депутати внесоха законопроект, с който оферират да се анулира за неопределен срок въвеждането на електронно гласоподаване.

За бюджета на омбудсмана

Бюджетът на омбудсмана е към 2.8 - 2.9 млн. лева Капиталовите разноски са към 50 хиляди. Голяма част от бюджета отива за наем на постройката, в която омбудсманът се обитава. От първия ден, на всеки 6 месеца, пиша по едно писмо до премиера и финансовия министър - апелирам, дайте ми постройка. Имам хазаин, водач и уредник на пътуванията. Вече се движа и с метро, и с тролей, и с маршрутка. Няма нищо изключително в това. Не си върша пиар с нещо, което е всекидневие за хиляди български жители. Иначе има 2 баничарки. Едната сега се поправя. Купени са от първия омбудсман. Едната е на ремонт. И една друга кола в положително положение, която е на 7 години, само че тя е на Националния предпазен механизъм. Това е правозащитната институция, която следи местата за отнемане от независимост. Тя би трябвало да е разполагаем за всички случаи, когато се експулсират жители.

За това по какъв начин беше определена

Да се върнем на това кой ме поддържа за омбудсман. Спечелих надпреварата със 129 гласа " за ". Единствената парламентарна група, която излезе и сподели, че няма да ме поддържа, беше ГЕРБ. Цветан Цветанов даже си разгласява бюлетината във Facebook, че не е дал своя вот за мен. Бойко Борисов нямаше никакво отношение, тъй като беше в Министерски съвет. Не съм чула някъде Бойко Борисов да е подкрепил кандидатурата ми за омбудсман, само че по този метод му се икономисаха доста неуместни въпроси в Народното събрание.

За аферата " Костинброд "

Имах информация за готвени злоупотреби за изборите. Че в едно хале се печатат бюлетини. Подадох сигнал. Моля всеки жител да подаде сигнал в прокуратурата, в случай че има сигнал за злоупотреби. Факт е, че в България се вършиха доста злоупотреби с бюлетини, с печатници. Факт е, че бяха открити половин милион бюлетини, че сигналът ми се удостовери. Сега бюлетини се печатат единствено в Българска народна банка с идентификационен номер и измами не могат да се получат. Престанаха проблемите с бюлетини, само че започнаха в секционните комисии. Там броят. Затова би трябвало да има машинно гласоподаване, тъй като няма по какъв начин Секционната изборна комисия да ти брои гласовете. Машината ще го прави.

За Братя Галеви

Циркулира една подправена фотография, която се популяризира в интернет, колаж. Само тази подправена фотография ме свързва с тях. Разпространява се от пропагандни кръгове, всеки може да наблюдава кои. По-смисленият въпрос би трябвало да бъде към тези, които ги изпуснаха да отпътуват нанякъде. Питайте тях за какво ги изпуснаха, за какво Братя Галеви не са там, където би трябвало да са - в пандиза.

За " един огромен стопански индивид "

Опитвали са се да ми въздействат, опитвали са се, нагледно казано, да ме " профилактират " да не направя едно или друго. Да ми оферират пари - не, само че са се опитвали да ми внушат, че нещо не би трябвало да върша. Например - идеята с арбитражните съдилища. Един огромен стопански индивид пристигна персонално да ми каже да не се занимавам с това.

За Истанбулската спогодба

Аз съм доста набожен човек. Вярата ми и уважението ми към позицията на Българската православна черква в тази обстановка влязоха в извънреден конфликт. Много сложен конфликт. Стоях пред алтернатива. Подкрепих конвенцията, тъй като от омбудсмана, като правозащитна институция, се чака да направи това. Но аз, като набожен, няма по какъв начин да не се съобразя с позицията на Българската православна черква. Така или другояче, този въпрос не стои на дневен ред, защото има решение на Конституционния съд.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР